ljusatoner.blogg.se

Välkommen att följa vårt arbete med att skapa ett mysigt och trivsamt hem <3

Söta förberedelser ♡

Kategori: Mat & bakning

 
Vaniljbullar ♡
 
Här hos oss pågår just nu en hel del förberedelser. På lördag gifter sig H's bror och då samlas övriga bröder och kusiner samt farmor och farfar här hos oss.  Så det blir bland annat några extra sovplatser som måste ordnas. Vi eller rättare sagt jag har också bakat för att vi ska ha lite olika gott till kaffet och i går gjorde jag de här vaniljbullarna. Nu hoppas jag att vi kommer kunna sitta ute och fika i solen och får njuta av värmen och slippa tända upp i kaminen för att slippa frysa!.
 
 
Vanilbullar ♡
 
Ca 20 bullar
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
0,75 dl strösocker
1/4 tsk salt
1/2 tsk kardemumma,
nymalen7,5 dl vetemjöl
75 gram smör, rumstempererat
1 ägg till pensling
Fylllning2,5 dl vaniljkräm, marsán eller hemmakokt
Smör och strösocker till garnering
 
Gör så här: Värm mjölken till ca 37 °C. Smula ner jästen i en degbunke och slå över mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp.Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta tills degen släpper bunkens kanter. Klicka tills sist i smöret och arbeta ihop till en smidig deg.Täck degen med bakduk och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i 20 bitar.Rulla varje bit till en bulle, genom att först trycka hårt med handflatan och sedan lätta på handens tryck.Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.Värm under tiden ugnen till 250°C.Fyll en sprits med vaniljkräm.Tryck ett hål i varje bulle, med mjölat finger. Fyll upp med vaniljkräm.Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen i ca 8–10 minuter tills bullarna har fått fin färg. Låt dem svalna på galler.Frys bullarna om du inte har tänkt äta dem direkt.Vid servering: Pensla bullarna med smält smör och doppa försiktigt i strösocker.

trippel i aktiviteter ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Ragunda gamla kyrka ♡
 
Varje år reser vi ner till kyrkogården i Ragunda för att sätta blommor och göra fint på gravarna. Ville blev genast ivrig att få gå bort till klockstapeln och titta på gamla kyrkan. En byggnad som verkligen för tankarna bort från nutid. Varje gång jag är här känns det lika konstigt  att vattnet en gång gick ända upp mot stenröset alldeles intill kyrkan. Det innan Magnus Huss dämde lite med sin spade och tömde hela Ragundasjön på vatten!
 
 
 
 
 
 
Den här dagen hade vi tre aktiviteter på agendan. Nummer två var att äta lunch vid döda fallet och givetvis ta en promenad i det utrymmet som en gång var Storforsen. Det är så fasinerande att se grythålen från stenar som spolats och formats i urminnestid tills dess att "Vildhussen" gjorde så att forsen tystnade!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sista stoppet på resan var lilla Melwins dop. Det är Sagas och Villes kusin som fått en liten kille som nu var i ålder för att döpas. Dop är alltid lika roligt att gå på och Melwin skötte sig bra på sitt första offentliga framträdande :) 
 
 
 
 

naturupplevelse ♡

Kategori: Aktiviteter

 
På promenad i skogen ♡
 
Häromdagen när vi var på besök hos min syster fick vi en naturupplevelse utöver det vanliga när vi skulle promera till deras stuga. Underbara naturliga installationer som formats av tiden kantade den slingriga vägen fram mot stugan. Den miljö, Som är kring deras stuga är naturreservat och därför förblir allt orört vilket gör det extra vackert. Träd och mossor har verkligen fått växa orört i symbios. Att få promenera i sådana här miljöer är ju bara för härligt och gör gott för själen. Naturliga och kreativa lekmiljöer för barnen, långt bort från i-pads och annat som tar bort fokus från här och nu!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

80 år ♡

Kategori: Aktiviteter

 
 
Grattis pappa till dina 80 år! 
 
Tänk att tiden susar iväg i sådan fart och att pappa fyllt 80 år. Känns overkligt att han är så pass gammal. Hörseln tryter emellanåt men för övrigt så är han pigg och jag kan verkligen förundras över att han har fått behålla sitt hårfäste där det blev placerat från första början 1934 :) 
 
Mamma och min syster hade förberett underbar mat i olika smaker och det var lika gott som vackert ♡
 
 
 
 
 
 
 
 

hjälpreda ♡

Kategori: Aktiviteter

 
En liten hjälpreda i trädgårdsarbetet ♡
 
Idag har vi verkligen fullt upp här hemma! Saga har avslutning med sin fotbollskola vid lunchtid och efter det beger vi oss mot Jämtland för att fira min pappa som blir hela 80 år idag! :) På Söndag blir det dop för Sagas och Villes kusinbarn och knappt en vecka efter blir det brölopp för H's bror! Det går verkligen att säga att allt roligt händer på en och samma gång :) 
 
Det är tur att Ville är en hjälpsam kille när han vill och vattna blommor är han en hejare på :) 
 
 
 
 
 
 
Nu börjar det faktiskt hända en del bland växtligheten men hur skulle det inte kunna vara med lite värme ? Längtar efter att få njuta av värme och få använda sommarkläder.
 
 

hittat ♡

Kategori: Vardagsrum

 
Formpressad liten skönhet ♡
 
Häromdagen var jag till pmu loppisen och där hittade jag den här fina lilla skålen  för ynka två kronor :) känns faktiskt dumt att betala så lite. Den blir i alla fall helt perfekt att fylla med lite karameller eller använda som fat till ett blockljus. Jag hittade även två par vackra gamla svarvade pinnstolar som ska få en ny skepnad inom kort.
 
 
 

midsommar ♡

Kategori: Aktiviteter

 
H och Ville idag i Klabböle ♡
 
 
Regn och rusk är ju inte precis det väder man önskar sig på midsommarafton! Men det är bara att gilla läget så idag fick vi klä  oss efter väder och åkte ut till Klabböle för att få lite midsommarkänsla :) Förra året hade de drygt 2000 besökare och i år gapade gräsytorna tomma. Trots regn och hagelskurar fanns det ändå de som trotsade vädrets makter och satt huttrandes på filtar för att ha sin sedvanliga picknick.  Våra barn lekte en liten stund i den nyanlagda lekparken men sedan ville de åka därifrån! Nu skiner helt plötsligt solen, så nu  hoppas jag att det håller i sig för ikväll blir det middag hos några goa vänner ♡
 
 
 
 
 
 
 
Massor av paraplyn var upphängda i skyn och skapade en annorlunda men passande effekt med tanke på dagens väder :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

en tur ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Ville på andjakt!
 
 
Nu har vi så smott kommit in sommarlovs lunken. Det tar lite tid att komma ner i varv från jobbet och samtidigt vill man uträtta en del praktiskt här hemma som höjer pulsen. Under två hela dagar har jag kämpat med att bredda och kantskära häcken, rensat och fyllt på med blåkorn och ny gjord. Idag kom äntligen de välbehövda regnet. Jorden är snustorr så nu borde häckplantorna skjuta fart. Det är ju  så kort tillväxtperiod här hos oss så därför vill man ju skapa så bra förutsättningar som möjligt. Längtar verkligen tills vi har en lummig häck som ramar in vår gård och ger blåst och insynskydd. Tyvärr känns det som det dröjer ännu några år.
 
 
 
 
 
Idag fick kroppen vila och jag och barnen tog en tur upp till "Gamlia" västerbottens museum. Där fanns en ny utställning om stenåldern som var intressant.
 
 
 
 
Saga myser i stor soffa.
 
 
 
 
 
Ville skapar hällristningar.
 
 
 
 
 
Lampor av älgtänder!

sommarlov ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Saga på väg till årets skolavslutningen ♡
 
Äntligen är sommarlovet här för Saga och som hon har längtat.  Ville och jag får kämpa och stiga upp i ytterliare två dagar innan vi får känna av lugnet och ledigheten men nu är det nära. Idag efter avslutningen skulle Saga cykla ner på stan med en kompis och hennes mamma. På vägen ner lyckades hon krocka med en farbror och flög av cykeln! Turligt nog klarade hon sig utan en skråma.  Däremot klagade hon ikväll på ömmhet i handleden så det blev en tur upp till sjukan för att rönka och se så att hon inte skadat båtbenet. Lyckligtvis var det inget brott :) så otroligt skönt, det hade verkligen varit tåkigt att inleda sommarlovet med ett armbrott.

studentyra ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Glädje, glädje, glädje ♡
 
Tänk så fort ett år går det känns som det var nyss vi skickade iväg våra förra treor ut i vuxenlivet :) Att få se deras enorma glädje är så otroligt roligt, samtidigt så är det också vemodigt att skicka iväg den klass man varit handledare för i tre år.
 
 
 
 
Underbara fina Hv11 ♡
 

vilken helg ♡

Kategori: Aktiviteter


 
Härligt när vädret tillåter frukost utomhus ♡
 
Vilken helg vi har haft! Soligt och fint alla lediga dagar:) Nu växer det verkligen i vår nya lilla trädgård. Vi har både hunnit med examensfika för sägerskan och haft en liten försenad 40 årsfest för mig. Så roligt så jag missade helt att ta ett endaste bildbevis och tur var väl kanske det :)
 
 
 
 
 
Mårbackorna trivs och frodas i de större krukorna på altanen.
 
 
 
 
 
Kväll och det är fortfarande varmt när solen rundar huset,  önskar verkligen att vi får många sådana sommardagar ♡
 

fest ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Snart är det sommarlov :)
 
Idag var det den årliga Västangårdsfesten :) en tradition som skolan här har för att visa upp vad eleverna har skapat och arbetat med under delar av året. Det mest spännande är att gå spöktunneln i kulvertarna. Hela skolområdet är ett gammalt mentalsjukhus så bara det gör det lite extra läskigt. 
 
 
 
Villes grupp hade utställning på biblioteket där kroppen hade varit i fokus. 
 
 
 
 
 
 
Sol och värme gjorde det hela extra trevligt :)
 

på gång ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Det lilla äppelträdet är på gång att blomma ♡
 
Idag har vi haft sommarvärme och det är så skönt att få komma hem efter arbetet och kunna sätta sig ner i solen en stund innan middagsbestyren måste tas om hand. Nu återstår endast åtta arbetsdagar tills semestern och sommarlovet tar sin  början :)
 
 
 
 
Idag kunde vi äta middag utomhus och för Ville blev det pankisar idag igen :) undrar när han ska trlttna på den smaken?
 
 
 
 
 
Nu har jag och Ville äntligen planterat hängsäljarna i de stora krukorna. De ger faktiskt en del insynskydd till uteplatsen vilket känns bra.
 
 
 
 
I går var helt plötsligt en av Villes tänder lösa och idag vid tandborstningen hoppade den lös! Oj så glad och förväntasfyll han blev!
 
 
 
 
Kan möjligtvis tandfen komma på besök i natt ? Vi får se :)
 
 

i helgen ♡

Kategori: Aktiviteter

 
Diskokalas i garaget blev inte så dumt :) 
 
I helgen har vi hunnit med en salig blandning av aktiviteter och göromål. Bland annat så har Saga och hennes kompis haft sitt 10 års kalas. Vi har ju som sagt inte haft särskilt bra vädrer här så vi tog och städade upp i garaget och där så skapades gott om plats för fika och lek :) Inte så dumt för oss vuxna heller då vi kunna sitta ostört inomhus, i alla fall en liten stund.
 
 
 
Det är oförståeligt att tio år kan försvinna så fort? Vår lilla tjej är på väg att bli en tweenie!
 
 
Idag har vi i alla fall fått känna sol och värme så idag blev det en del trädgårdsarbete. Saga hade även fotbollsmach vilket glädjande slutade med vinst!